Skupina Goodman zvýšila provozní zisk o 16% na 210 milionů EUR

11. března 2013

Skupina Goodman vykázala za druhou polovinu roku 2012 (podle australského finančního kalendáře jde o první pololetí) zisk ve výši 266 milionů AUD, tedy 210 milionů EUR. To ukazuje na 16% nárůst oproti stejnému období v roce 2011.

I v nepříznivém ekonomickém prostředí zůstává Evropa pro skupinu Goodman velmi zajímavým trhem – v roce 2012 tu realizovala nové stavební projekty o celkové ploše přes 820 000 m2.

„S potěšením oznamujeme, že pololetní provozní zisk skupiny Goodman reflektuje 16% nárůst oproti stejnému období v loňském roce. To ukazuje na výraznou konkurenční výhodu, kterou máme díky své velikosti a rozsahu našich činností, globální platformě, odborným znalostem v oblasti průmyslových objektů a v neposlední řadě i díky dobrým vztahům se zákazníky a kapitálovými partnery,“ uvádí Greg Goodman, generální ředitel skupiny Goodman.

Podle klíčových finančních ukazatelů si skupina Goodman udržela během prvního pololetí zdravý rozvahový účet.

Investice

U hlavního investičního portfolia s nemovitostmi byl zachován silný základní kapitál, přičemž míra obsazenosti dosáhla 96 % a vážený průměr doby trvání nájemních smluv činí 4,7 let. Výnosy se snížily na 21 %, což je totožné se stavem v předchozím roce.

Dostupná likvidita je v současnosti na úrovni 1,6 miliard AUD (1,26 miliard EUR), skupina má vážený průměr splatnosti dluhu 5,5 let.

Výstavba

Ke dni 31. prosince 2012 probíhaly pod vedením skupiny práce na objektech v hodnotě 2 miliard AUD (1,6 miliard EUR). Nové stavební zakázky se na tom v rámci 34 projektů z osmi zemí světa podílely částkou 1,1 miliard AUD (870 milionů EUR). 77 % nových projektů je již předem pronajato a 78 % je již předem prodáno spravovaným fondům skupiny Goodman nebo třetím stranám.
Celosvětová platforma Goodman se bude i nadále rozšiřovat a posilovat díky faktu, že se do celkové výkonnosti nově započítávají také aktivity skupiny v Severní Americe a Brazílii.

Management

Klíčovým faktorem úspěchu skupiny Goodman je schopnost přilákat kapitál třetích stran do platformy spravovaných fondů. K tomu přispívá i stávající struktura řízení těchto fondů, kterou skupina nastavila tak, aby docílila naprostého souladu se zájmy investorů.

„Naše platforma nyní funguje na klíčových logistických trzích a poskytuje nám daleko bohatší příležitosti k růstu. Máme dobrou pozici na všech trzích, zejména v Číně, Evropě a Austrálii, kde se tempo růstu našich podniků zrychluje. Vzhledem k lepšící se ekonomické náladě očekáváme, že budeme těžit z dalšího růstu v Číně a Austrálii a také ze stabilizující situace na evropském trhu. K růstu objemu našich stavebních projektů začne už brzy přispívat i situace na dalších trzích – trhu USA, který je stále ještě ve fázi oživení a kde máme plně funkční platformu, i na brazilském trhu, kde jsme před nedávnem úspěšně zahájili svoji činnost,“ vyjmenovává Goodman.

Očekává se, že vysoká poptávka po prvotřídních průmyslových objektech bude i nadále přinášet silný příliv kapitálu na klíčové trhy skupiny Goodman po celém světě, a podpoří tak její výnosy v druhé polovině finančního roku 2013.

Společnost Goodman představuje integrovaný nemovitostní fond, který vlastní, buduje a spravuje průmyslové a obchodní nemovitosti na evropském kontinentu, ve Velké Británii a v oblasti Asie a Tichomoří, Severní Americe a Brazílii. Skupina investuje do obchodních zón, kancelářských budov, průmyslových zón, skladů a distribučních středisek.

Společnost Goodman vedle toho nabízí výběr kótovaných i nekótovaných nemovitostních fondů, jejichž prostřednictvím mají investoři přístup k celé řadě služeb a nemovitostí. Dlouhodobě usiluje o zvyšování hodnoty prostřednictvím průmyslových nemovitostí a správy fondů, kde realizuje inovativní projekty, a nabízí obchodní a investiční příležitosti.

S celkovou hodnotou spravovaných aktiv ve výši 16.5 miliardy EUR a více než 400 spravovanými nemovitostmi je společnost Goodman největším majitelem průmyslových nemovitostí obchodovaným na australské burze a jedním z největších kótovaných správců specializovaných fondů celosvětově. Znalosti místních trhů a zkušená místní vedení vytvářejí spolehlivé investiční příležitosti a budují nemovitosti a podmínky podle individuálních potřeb jednotlivých klientů.

Díky svým 970 zaměstnancům a 36 zastoupením v 18 zemích má Goodman celosvětový dosah potřebný k naplnění požadavků zákazníků ruku v ruce s jejich obchodním rozvojem. V Evropě má Goodman zastoupení v Německu, Nizozemsku, Belgii, Lucembursku, Francii, Španělsku, Itálii, Polsku, České republice, Maďarsku, na Slovensku, Švédsku a ve Velké Británii.

Další informace jsou k dispozici na stránkách: www.goodman.com/cz